Notícies CONFAVC.-Com afecta a les veïnes que hi hagi espais no il·luminats i desertitzats? I a les nenes del barri que una plaça només hi hagi espai per a jugar futbol? I a les dones grans i amb diversitat funcional que les voreres no siguin accessibles? Aquestes reflexions són la punta de l’iceberg de la tartera d’aspectes que el centenar de persones participants dels tallers “Urbanisme amb perspectiva de gènere” van destacar durant les formacions desplegades  a Sant Boi de Llobregat, Badalona, Terrassa, l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell i Lleida durant el mes de maig .

Aquests tallers teòrics i pràctics,  a càrrec de l’equip d’arquitectes i urbanistes AUGE, formen part del projecte “Barris Violetes” que té l’objectiu de desplegar l’agenda feminista als barris a través d’actuacions concretament a 19 entitats veïnals de 9 municipis de Catalunya. Actuacions que es focalitzaran en tres temes centrals: fer un diagnòstic del barri i propostes des de l’urbanisme en perspectiva de gènere, la socialització de les cures, i la participació de les dones en el propi barri o entitats veïnals.

En totes les formacions s’ha fet una petita exploració d’autodiagnòstic de la situació a cada barri i /o municipi, i després s’han formulat propostes que seran vehiculades també a les administracions competents per a incidir en les polítiques públiques. Cal destacar com a fet diferencial les participants del taller de Lleida, desplegat al Local social l’escola de la Partida de Grenyana: una àrea rural, on moltes dones pertanyien al moviment veïnal de l’Horta, i van destacar com a fet clau la manca de transport públic que les aïllava dels serveis de les ciutats.

El mes de juny aquestes formacions d’Urbanisme amb perspectiva de gènere” arribaran a Santa Coloma de Gramenet – 1 de juny a La Ciba- i 2 de juny a Mataró, concretament al Centre Cívic Cabot i Guàrdia. En aquest cas hi participaran persones del moviment veïnal de Mataró i de l’AV d’Arenys de Mar.