Una mà amiga

Posicionament

  • Visibilitzar els diferents conflictes del món que provoquen o han provocat l’exili de milers de persones

  • Sensibilitzar des de les associacions veïnals que des de la ciutadania  podem d’acollir a les persones refugiades, que poden ser els nostres nous veïns o veïnes

  • Crear empatia amb el nostre passat: nosaltres també vam ser refugiades i refugiats

Context

La guerra de Síria, amb la generació  de més de 4 milions de persones refugiades des del 2011, quan va començar el conflicte, va posar sobre la taula la incapacitat dels governs de la Vella Europa d’acollir aquestes persones amb dignitat. Contràriament, el dret a l’asil polític quedava totalment com un dret humà oblidat i violat, com també les condicions en què aquestes persones rebien acollida.

La incapacitat dels governs europeus per una acollida digna ha estat heterogènia en el sí de la mateixa UE. Per exemple, el Govern d’Espanya de Mariano Rajoy ha estat un dels grans exemples d’inacció humanitària: de l’inicial compromís d’acollir a 17.337 persones refugiades, la realitat s’ha quedat molt allunyada: l’11 de novembre només s’havien refugiats a l’Estat Espanyol 2.431, el què representa un esquifit 14%. Encara esperem 14.906 persones que necessiten refugi.

Proposta

Tota història d’exili té episodis dramàtics, però gràcies a la solidaritat humana, també pot tenir episodis dolços si els veïns i les veïnes promouen una vida acollida, pròxima i empàtica.

Una Mà Amiga» és un projecte que proposa retrobar la idea que davant de l’inacció guvernamental, el veïnat també pot donar respostes d’acollida i ajudar amb solidaritat aquestes persones que veuen truncada la seva vida a causa de guerres i episodis de violència i violacions als drets humans.

El projecte està vertebrat a partir de cine-fòrums entorn un breu documental, i les intervencions dels protagonistes de l’audiovisual que han patit refugi però també han rebut “mans amigues” en el seu procés d’acollida. En concret les històries de vida expliquen les experiències d’una noia siriana; un home d’El Salvador perseguit pel fet de ser homosexual; un fill de republicans espanyols nascut a la Maternitat d’Elna, i un refugiat del Congo. Aquest projecte ha rebut el suport del programa Ciutat Refugi de l’Ajuntament de Barcelona.

També durant els cine-fòrums es presentaran diferents recursos que han sorgit des del veïnat per a donar aquesta resposta de solidaritat, com el programa Refugiats-Benvinguts; una iniciativa que permet que sigui el mateix veïnat qui pugui donar acollida a les persones refugiades a casa seva, després de la fase de 6 mesos d’estar acollits en recintes massificats. 

Impacte

Projecte que s’està desplegant amb la complicitat de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, a les següents AV: