Manifest de la CONFAVC.- A la CONFAVC encarem els propers anys treballant per situar a les dones del moviment veïnal, fins fa poc invisibles per diferents motius, a l’eix central. Ho volem fer seguint els passos de la dirigent política i del moviment pels drets de les dones, Clara Zetkin. Reivindiquem els drets de les dones. Són drets humans.

Des de la CONFAVC volem, ara més que mai, omplir els barris de color i quin color millor que el violeta. Un violeta d’alegria, d’esperança, d’il·lusions renovades. Per damunt de tot uns barris amb dones dempeus, plantant cara a les desigualtats, els maltractaments, la discriminació… I volem fer-ho en femení, promovent la solidaritat, teixint i renovant valors en la comunitat.

Les noves demandes socials han fet que la dona i l’home s’impliquin en el progrés social, però no prou i la pandèmia de la Covid-19 ha reproduït i ha fet sorgir antics estereotips. En alguns sectors són, ara, més presents que mai. Hi ha dades que confirmen que el tancament de les escoles, el confinament, el teletreball i l’aïllament, ha comportat un augment del treball domèstic realitzat per les dones, com a conseqüència de la falta de coresponsabilitat. La bretxa salarial, la ineficaç conciliació laboral, i les violències masclistes dins del domicili, s’han multiplicat durant aquest període.

A la CONFAVC  denunciem la manca de polítiques socials efectives que es tradueix en un endarreriment i precarietat dels drets de les dones. Una part d’allò que s’ha  aconseguit en tants anys de lluita, no només veïnal, s’està revertint i, allò que és més greu, s’està traduint en un augment de deures injustificats i desproporcionats per a les dones.

A la CONFAVC  ens comprometem a visualitzar tots els esforços que es fan a diari en els nostre barris i ciutats.  Les dones teixeixen xarxes de solidaritat i suport, bon veïnatge, trobades, activitats socials que ja existien; i ara, amb la pandèmia de la Covid-19, adaptant-se a la nova realitat.

Des de la CONFAVC ens comprometem a impulsar i fer visibles les activistes dones, les accions que duen a terme, la igualtat de gènere, les accions en defensa dels drets de les persones LGTBIQ, la lluita per l’equitat. Les dones del moviment veïnal sempre han lluitat contra les desigualtats. Ara és l’hora de donar un pas endavant: tenyim els nostres barris de color violeta!
A la CONFAVC teixim estratègies, idees i accions a nivell de país. Cerquem els recursos per endegar accions a favor de les dones, demanem polítiques socials que estiguin a l’altura de la realitat en que vivim. Creiem en la corresponsabilitat, rebutgem els deures que tradicionalment ens mostra la història, desterrem  les creences arcaiques, les patriarcals i les tradicions que humilien les dones. Treballarem també fermament per l’eradicació dels estereotips. (Manifest pdf / Càpsula audiovisual (Dones de barris, barris violetes).

Volem els barris de color violeta!